Isnin

Satu lagi pandangan sempit

Dalam suasana lebih-kurang demokrasi di Malaysia ini jarang kita terfikir yang sebenarnya kita boleh hidup bebas daripada kerajaan. Mana tidaknya, warga negara kecil ini tidak dapat lari daripada realiti yang perubahan Cuma dapat dilaksanakan dalam masa lima tahun melalui pilihanraya untuk menggantikan oligarki lama dengan yang baru (itu tidak pernah berlaku lagi) supaya masalah oligarki lama dapat diperbetulkan oleh yang baru.

Kita tidak dapat melihat melampaui Parlimen sebagai mesin menguruskan negara. Kita marahkan badut lama dan gantikannya dengan badut baru. Kita percayakan reformasi atau transformasi yang tidak berkesudahan. Akhirnya harapan dikaburi alasan dan penungguan revolusi terkubur bersama pengalaman.

Kerajaan melakukan terlalu banyak perkara dan kebanyakkannya dilakukan dengan teruk sekali. Sebagai contoh, kerajaan sepatutnya melindungi kita daripada dianiaya tetapi mereka tidak melakukanya dengan baik. Dalam masa yang sama mereka menggalakkan kita dianiaya dengan menjenayahkan sesuatu yang kita suka seperti ganja, ketum, 4 orang pelajar UKM yang ditangkap kerana suka berpolitik.

Kerajaan juga sukakan pengganas, kerana ia memberi iklan percuma menggambarkan betapa pentingnya kerajaan dan rakyat perlu terus berlindung dibawahnya. Mereka juga sukakan peperangan luar negara supaya kerajaan dapat mendabik dada menayangkan betapa harmoninya negara ini. Musuh adalah ciptaan kerajaan supaya ia dapat duduk dikalangan watak syumul bersih seperti kata George Orwell dalam 1984.

Tapi kita punya pilihan – anarki, atau swa-kerajaan – yang digambarkan sebagai suatu yang menjurus kepada ketiadaan undang-undang dan kacau bilau. Tidak seperti yang digambarkan pasifis dan penulis War and Peace, Leo Tolstoy :

                "Walaupun ketiadaan kerajaan membawa erti anarki yang penuh dengan kekacauan – berbeza dengan maksud perkataannya – tidak pernah dalam mana-mana keadaan anarki lebih buruk daripada keadaan berkerajaan."

Tambah lagi, ada sesuatu yang semakin membusuk dalam hati sesebuah kerajaan – menjadikan kuasa sebagai kerjaya pilihan. Anda dibayar untuk berkuasa. Tambahan pula anda dapat kereta percuma, rumah, makan malam mewah dan ada orang yang akan menulis tentang anda didalam akhbar. Itulah kerjaya politik. Ia berlegar di ruang akademi kemasyuran untuk orang-orang yang tidak berbakat, simbolik untuk lelaki dan wanita yang membosankan.

Dalam sistem kerajaan apa pun baik komunis atau demokratis - memang tidak dapat dielak lagi - politikus adalah tikus yang berlari dalam kincir kerjayanya sendiri. Ia seperti haiwan yang bebas mengumpul wang dan mendaki tangga kuasa sehingga sehabis mampu.

Tiada ulasan: